Szeretném nektek elmondani, hogy egy fotózás miből is áll. Nagyon sokan lenézik ezt a szakmát, holott nagyon sok mindenre oda kell figyelnie egy magára adó fotósnak. A digitális világban bárki, aki vásárol egy DSLR vagy akár egy jobb minőségű MILC gépet és kimegy kattintgatni, mert ő azt csinálja, már fotósnak hiszi magát. Senkit sem szeretnék megbántani, de így van.

Nos, mi kell egy jó fénykép elkészítéséhez?

Nem feltétlenül a technika a lényeg, de az sem hátrány, ha a segítségünkre szolgál! Nem mondom, hogy nem lehet telefonnal díjnyertes képet készíteni, lehet, de ott kell lennie a tapasztalatnak, a látásmódnak és rengeteg sok kis összetevőnek, hogy az az igazi fénykép elkészüljön.

Először is érdemes tanulni a témában. Én gyerekkorom óta imádtam kattintgatni, sosem gondoltam volna, hogy valaha szakmám lesz a fotózás. Úgy gondoltam, hogy ebből nem lehet megélni, ezért is választottam a pénzügyes pályát. Igaz azt is szívvel-lélekkel csináltam, csakhogy nem azt értem el, amit szerettem volna. Volt egy plafon, ami felé nem kerekedhettem. Miért? Nem vagyok jó politikus. Ami a szívemen, az a számon és ezt a főnökök nem igazán szeretik, de a kollégák sem. Hiába dolgoztál és tettél le az asztalra valamit, nem az volt a mérvadó, hanem hogy hogyan adod el magad. Én nem tudok valaki szemében mosolyogni és a háta mögött kibeszélni. Node térjünk vissza ahhoz, hogy mi kell egy jó képhez.

Mindenképp egy alapvető tudás kell, hogy azt a masinát, amit a kezedben tartasz, azt tudd kezelni. tudd mire való és mit lehet vele kihozni. Ehhez a tudáshoz tanfolyamra kellett beiratkoznom. Ezt követően megkerestem mely terület érdekel és megnéztem azon fotósok képeit, akik a témában fotóznak. A legjobbtól akartam megtanulni a fortélyokat. El is mentem és tanultam. :) Ezt követően gyakorolni kell. Igen, de szükség van a gyakorláshoz fénytechnikára, kellékekre, helyszínre.

Nézzük a tudáson és a fényképezőgépen kívül milyen világításra van szükség. Ahhoz, hogy fényképet készítsünk, nem csak a gépedre van szükség, hanem fényre is. Ezért hívják fényképnek! :) Szóval milyen fény kell, természetes fény a legjobb és a legszebb. Igen ám, de nem minden napszakban és minden évszakban van megfelelő fénymennyiség. Ráadásul az időjárás is beleszól a történetbe. Szóval, ha nincs megfelelő természetes fényünk, akkor szükség van vakura. Milyen vaku az ideális. Erről sokat nem szeretnék írni, a lényeg, hogy legyen, mert a vaku ad olyan fényt, ami egy stúdiófotózáshoz szükséges, ezáltal nem kell nézni az időjárásjelentést és a nap bármely szakában lehet fényképezni az év bármely napján.

Persze szükség lesz egy helyiségre, ahová a vakut vagy több esetben vakukat elhelyezed. 

Szuper fényünk és fényképezőgépünk már van. Szükség van egy jó minőségű objektívre vagy inkább többre! Hiszen nem a fényképezőgépen múlik a kép minősége, hanem az objektíven. Ezt tanítják és ezt tapaszaljuk is nap, mint nap.

Ahhoz, hogy jó képet készítsünk már van fényképezőgépünk, objektívünk, helyiségünk és vakunk is.

Szuper! A mai világban elvárt az ízlésesen megtervezett fénykép, ehhez kellékekre vagy enteriőrre is szükség van. Szóval ahhoz, hogy változatos képek készüljenek, kellenek kellékek. Sok-sok kellék és ezek a kellékek nem éppen a legolcsóbbak, már a technika sem az, amivel a képet készítjük!

Ok. Van már fényképezőgépünk, objektívünk, helyiségünk, vakunk, kellékeink.

Akkor ahhoz, hogy legyen képünk személyekről, kellenek az emberek, megbízók, ügyfelek, barátok és sorolhatnám, szóval kellenek emberek, de hívjuk őket fotó alanyoknak :)

A fotóalanyokat megfelelő helyre pozícionáljuk, megfelelő beállítással és fénnyel készítünk róluk fényképet!

Szuper! Elkészült a kép! Hogy tudja kiválogatni az ügyfél a kívánt képeket? Kell hozzá egy technikai háttér. Nekem egy a weboldalon belül kialakított kis menüpontom van, amit persze ki kellett találni és meg kellett valósítani, ami szintén nem volt olcsó.

Jöhet a képek utómunkája! Miért, mert így teljes a szolgáltatás. Én nyers képet nem adok át és szerintem nem is szabad átadni!

Az utómunkához kell egy jó szoftver és némi tudás, nem is kevés tudás. Szóval kell egy tanfolyam, ahol az alapokat meg lehet tanulni és ezt követően érdemes a saját stílust kialakítani.

Szóval a jó fotóhoz szükséges némi szépérzék, egy kis lakberendezési tudás, a színek megfelelő kombinálása és a fent leírtak.

Plusz érdemes haladni a piaci igényekkel és folyamatosan tanulni. Rengeteg mindent kell tudnia egy képzett fotósnak, hogy szép, változatos és esztétikus képeket tudjon készíteni. :)

Ezért kerül ennyibe egy fotózás és még rengeteg mindent le sem írtam.

Kicsit hosszú lett, de remélem nem volt unalmas a számodra kedves olvasóm!

 

Kérdésed van? Jelentkeznél Te is fotózásra?

Exkluzív fine art portré-, gyermek és család-, újszülött- és kismama- fotózás műteremben vagy a szabadban is.
Jelentkezz be még ma és örökítsünk meg együtt varázslatos pillanatokat!